All the Light We Cannot See - Anthony Doerr
מאנגלית: שאול לוין
הוצאת מודן 2015, 542 עמודים
"אז איך, ילדים, יכול המוח, שחי בלי ניצוץ אור, לבנות למעננו עולם מלא אור?" עמ' 419
שני ילדים במלחמה, משני צידי המתרס.
ורנר פְּפֵניג הוא יתום גרמני קטן גוף ולבן שיער, שמגיע מבית היתומים לבית ספר יוקרתי של הרייך השלישי בשל כישוריו המיוחדים בבניית אביזרים אלקטרוניים, במיוחד משדרים. למרות שהוא נאלץ להיפרד בשל כך מאחותו האהובה הוא גאה מאד להצטרף ולהשתייך למערכת ההיטלראית האדירה.
מארי-לור ל'בלאן היא ילדה צרפתיה, בִּיתו של המנעולן של מוזיאון הטבע בפריז, והיא עיוורת. היא הולכת מדי יום ביומו עם אביה לעבודה, והוא מכין לה דגמים מיניאטוריים של הבית וסביבתו כדי לאפשר לה להתמודד עם עיוורונה ולהתמצא בסביבה המיידית שלה. במוזיאון מצוייה אבן יקרה הקרויה "ים הלהבות" שיש לה כוחות מיסטיים היכולים לרפא את מי שאוחז בה אך פוגעים במי שבסביבתו.
עם כיבוש פריז יש להעביר את האבן למקום בטוח, וכך מארי-לור ואביה מגיעים אל הדוד שלה, בסן מאלו, ושם בונה לה אביה מיניאטורה חדשה והיא צריכה ללמוד להתמצא גם שם.
ואז המלחמה. כל אחד מהם צריך לעשות למען ארצו. כל אחד מהם צריך לשרוד.
הספר כתוב בצורה פיוטית וחודרת. נהדר. הוא מרעיד את הנשמה ביותר ממקום אחד. ההתמודדות של ילדה עיוורת שפוחדת מנערים גרמנים שישמחו לנצל את נכותה. הצורך של ילדים בבית הספר הגרמני לחשל בעצמם אכזריות שתקהה את רגישותם ולהתגבר על האנושיות שבהם. ומצד שני, נקודות האור והחיבה, החמלה, וגם היכולת לראות יופי בטבע ובמי שנשמתו לא הוכרעה על ידי הכיעור שבמלחמה. כל אלה גרמו לי לאהוב את הספר הזה עד מאד. לקראת הסוף, למרות שהוא מאד קריא ומושך, פשוט לא רציתי שייסתיים לי.
הספר זכה בפרס פוליצר ולביקורות אוהדות ביותר ברחבי העולם והודפס במדינות רבות. גם בארץ הוציאו מהדורה נוספת. ממליצה לכם בחום לקחת אותו אליכם, לכאוב איתו אך גם להתענג עליו.
מה שמעניין זה שהרבה מדינות נצמדו לאותה כריכה בעלת הרקע הכחול.
השבמחקהפעם שלנו לוקחת בגדול.
גם בארץ, בהוצאת מודן הדפיסו מהדורה עם התמונה הכחולה (בפוסט). לא יודעת מה הדפיסו קודם. זו בהחלט יותר.
השבמחקועכשיו אני יודעת שהיא המאוחרת יותר. שדרוג.
השבמחק