Home Stretch - Graham Norton
מאנגלית: שי סנדיק
הוצאת אריה ניר, 2023, 302 עמודים
נקרא כעותק דיגיטלי באפליקציית אינדיבוק
את מציאה, הספר הקודם של נורטון שקראתי אהבתי מאד. היו לי ציפיות גבוהות מהספר הזה בגלל הסופר וגם בשל חיבתי היתרה לספרים איריים אחרים שקראתי. לשמחתי - הספר ענה על הציפיות ואף מעל לכך.
העלילה מתחילה במלינמור, עיר קטנה באירלנד, שם מתכוננים לחתונה שתתקיים למחרת. החתן והכלה, אחותה של הכלה, ושלושה חברים נוסעים במכונית של אחד מהם לבילוי בחוף הים בקורק. אלא שבמעגל בכביש קורית תאונה מחרידה בה נהרגים שלושה מהם. אחותה של הכלה נפצעת קשה.
"הזמן אולי מקהה מכאובים, מסיח את הדעת מהם, אבל הוא לא באמת מסוגל לתקן משהו. היכולת לפתוח ארון בגדים ולראות את שמלת הכלה של ברני תלויה שם כמו רוח רפאים בלי לפרוץ בבכי הייתה נחשבת אצל אנשים מסויימים התקדמות, אבל מורין הרגישה שליבה הסתייד ושזיכרונותיה נהפכים לקרח."
קונור הייז, אחד משני הגיבורים המובילים בסיפור, הוזמן לנסיעה על ידי חבר והוא מודה שהוא היה הנהג. לאחר המשפט הוא מורחק מהעיר ומכל מה שהכיר וגם מהמקום אליו הגיע הוא מסולק באלימות. הוא מתחיל לעבוד כברמן בפאבים של גייז, כשהוא זוכר כל הזמן את העובדה, שאמרה אימו, שאם בנה היה גיי, אולי לא היתה יכולה לאהוב אותו. קונור בוחר להיעלם מביתו ומשפחתו ולהסתיר את עברו. יש לזה מחיר עצום.
"הוא בקושי זכר איך הרגיש כשלא היו לו דאגות של ממש. הוא מצא נחמה בכך שעד כמה שהמצב היה איום ונורא, לפחות הוא הבין אותו. כולם שנאו אותו והוא יצטרך לחיות עם זה. לא יהיו חבלים מכותנות לילה בצורת חבל תלייה או גלולות שייגנבו מארון אמבטיה, רק משקולת הבושה והחרטה העצומה שתמחץ אותו לעד."
"כשדיבר עם קונור עכשיו, הוא הבין שהדבר העיקרי שחרץ את גורל הקשר לא היה פער הגילים. קונור היה קפסולת זמן רגשית, לכוד לנצח בגיל ההתבגרות."
העיירה כולה שרוייה באבל. שלוש משפחות איבדו צעירים שנהרגו, נערה אחת פצועה קשה, ומשפחה אחת, זו של קונור, מוצפת אשמה וצער. הוריו של קונור הם בעלי הפאב המקומי, מקום המפגש וההוואי של מלינמור וזה מקשה עוד יותר על חייהם של כולם. אחותו של קונור, אלן, היא הגיבורה השנייה המוליכה את העלילה. היא מרגישה לא ראויה בגלל אחיה, והיא מופתעת לגלות שאחד מהניצולים בתאונה, מרטין קולטר, בנו של הרופא המקומי, רוצה בקירבתה. מתחיל ביניהם רומן והם נישאים, אך חיים בזוגיות לא מאושרת. אלן מפתחת כעס כלפי בעלה הרוטן והקשר הופך למגורים משותפים בלבד, ללא רגש וללא עניין משותף, מה שמביא את אלן לחיים של בדידות מתפשרת.
המון בירה ואלכוהול בספר. חלק גדול מהעלילה מתרחש בפאב כזה או אחר. סצינת הפאבים הגאים מאד חזקה פה. אבל מה שהכי מעניין כאן הם היחסים הבינאישיים. גם במשפחות השונות, וגם ברמות שונות של קירבה וחברות - הקשרים מורכבים ועמוקים.
גרהם נורטון הוא כוכב טלויזיה מצליח מאד, אבל הוא גם סופר, ומצויין ככזה. העלילה עוברת מזמן לזמן וממקום למקום. בכל פרק משאיר הסופר רמז קלוש למה שצפוי בהמשך ובכל זאת כשהדבר קורה - זו הפתעה גמורה. בכל פרק הקורא מגיע למקום נמוך, עצוב, מדכא, ופתאום יוצר נורטון טוויסט מעודד ומפתיע בעלילה. זה מכריח אותך להמשיך ולקרוא. הסיפור עובר פעם אל חייה של אלן ופעם לאלה של קונור וחזרה, בכל פרק נוסף נתון או רמז שבונה את העלילה, שנותן לה עוד מבט, עוד הארה על מה שקרה שם באמת. אבל לא בבת אחת. בכל פעם נפתח חלון לכיוון אחר. כך נשמר המתח והעניין, וקשה להפסיק לקרוא. התהיות שעולות תוך כדי קריאה מתבהרות באופן מובנה, בכל פעם נוסף נדבך לסיפור מכִּיווּן שלא ציפינו לו.
אהבתי את הספר מאד. שימו לב לכריכות כאן, שם הספר במקור אינו כמו במהדורה העברית. לטעמי, דווקא לשם שנבחר בעברית וגם לכריכה שלנו יש ערך מוסף. גם בגלל מקום התאונה, וגם בגלל המעגל שנסגר לבסוף. כדאי מאד.
עכשיו אני רוצה לחפש את הספר הנוסף של נורטון שלא קראתי: נחלה. קראתם?
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה